Vår odling av stamutsäde

2015 började vi odla fram vårt eget stamutsäde.

Vi köper in miniknölar som  odlas fram i laboratorium i Finland, Danmark och Holland. Vi köper in 5000 - 8000 miniknölar per år. Knölarna är 15 - 35 mm stora och certifierade i klass PBTC. Vid odlingen börjar man med en helt frisk planta. På den skär man ut celler (meristem) från den yttersta tillväxtpunkten i toppen. detta förökas sedan tills man har tillräckligt med plantor, dessa får växa fram och bilda knölar - miniknölar som vi köper.

Målet är att uppföröka knölarna och hålla dem fria från sjukdomar. Därför sätter vi miniknölarna i tråg fyllda med torv. Trågen sätts på en markbädd täckt med mypexväv så att ingen smitta från jorden skall kunna nå knölarna. Odlingen sker i tunnlar täckta med nät, så att inga insekter skall kunna sprida virus eller andra sjukdomar. till plantorna. Vi skördar för hand och tar tillvara på alla knölar, de kan variera mellan 15 och 150 mm. Knölarna som skördas här blir första fältgenerationen och skörden certifierad i klass PB1.

Genom detta odlingssystem minimerar vi risken för sjukdomar samtidigt som vi får fler knölar per satt miniknöl, jämfört med odling på konventionellt sätt i jorden.

Andra året sätter vi knölarna i jorden. De största knölarna delar vi på mitten, de minsta sätter vi för hand direkt ner i kupan. Strax före uppkomst täcker vi fältet med nät som hindrar lössen från att sprida sig till plantorna. Detta nät får ligga på hela sommaren. När knölarna nått tillräcklig storlek tar vi bort nätet och krossar blasten. Detta blir andra fältgenerationen och skörden certifieras i klass PB2.

År 3 sker odlingen på konventionellt sätt. Det blir 3:e fältgenerationen och skörden certifieras i  klass PB3. En del av skörden säljs vidare till andra utsädesföretag. En del av skörden uppförökar vi vidare, eller säljs som bruksutsäde beroende på tillgång och efterfrågan.